Genealogie

Ik heb geprobeerd om de genealogie van veel oud-bewoners van Leutingewolde te traceren en samen te vatten. In archieven is de bewoning in Leutingewolde grotendeels terug te vinden.
(Bron R13 - 17).

Achternamen

Achternamen waren vroeger meestal de voornaam van de vader, de aanduiding dat je van iemand afstamde (bijv. Douwes was kind van Douwe).
Een echte, vaste achternaam of familienaam aannemen was niet gebruikelijk en moest op speciaal verzoek. Dit gebeurde dan niet vanuit de vaderlijke kant, maar vaak vanuit "den moederlijken achternaam", ofwel de achternaam van moederskant. Er waren dus geen wettelijke voorschriften voor.

Na twee decreten in 1811 en 1813, waarin een ieder verplicht werd een achternaam aan te nemen, werd vaak de op dat moment bestaande achternaam overgenomen als familienaam. In 1825 werd deze wet via Koninklijk besluit echt verplicht ingevoerd.
(Bron R18).

Familienamen

De oudste genoemde familienamen in Leutingewolde zijn in 1450, hier wordt melding gemaakt van Geert Aukema. Rond 1531 worden vermeld: Aukema (Otto) en Wynssche (Henrick).
Rond 1600 zijn er vermeldingen van twee belangrijke families in deze regio te vinden, te weten Datema (rond Roderwolde) en Aukema (in Leutingewolde). Dit waren toen al (vaste) familienamen.
Veel voorkomende familienamen in de geschiedenis van Leutingewolde zijn:
  • Aalders
  • Aukema
  • Douwes
  • Holtman
  • Huiting of Huitink
  • Riemers
  • Veldhuis
  • Woldhuis

Verschillen

Er zijn verschillen in namen die niet eensduidend terug te vinden of voeren zijn (bijv. Hendriks, Hindriks en soms Hinderks, of ook Annechien, Annegien of Annigjen).
Hier heb ik soms zelf een keuze uit de aangegeven namen moeten bepalen.
Ben je geinteresseerd, kijk dan op mijn

Geni-Website en zoek daar op de naam die je zoekt.

Let op:
Het blijkt, dat niet alle namen en mensen op Geni.com voor iedereen zichtbaar zijn, daarvoor moet je eerst als gebruiker ingelogd zijn.
Een account kan je echter eenvoudig aanmaken.

ZOEKEN IN DEZE SITE

Je kan hier zoeken op naam of trefwoord.
Geavanceerd zoeken