Eerste generatie in Leutingewolde

De beide andere zonen van Jan Douwes, Douwe Jans en Hendrik Jans, beginnen in Leutingewolde een nieuwe bestaan. Of ze samen zijn begonnen op één boerderij (en of dat de Ring 15 of 17 is, is mij niet bekend).
Uit bevolkingsregisters, maar niet uit kaarten, blijkt, dat er naast de Ring 19 een woning heeft gestaan, bewoond door Bartelt Oukema (of Aukema) en zijn dochter Jantien en man Henderikus Krijte. Deze hebben echter geen kinderen, waarna de boerderij rond 1822 dus leeg zou kunnen zijn.
Rond 1832 hebben beide daar een eigen, naast elkaar gelegen boerderij (resp. de Ring 17 en Ring 15).

Hendrik Jans

Hendrik Jans trouwt in 1810 met Knelsien Jans Douwes (Roden). Knelsien overlijdt al in 1811, waarschijnlijk in het kraambed van een tweeling, die daarbij (ook) overlijden.
Hendrik Jan hertrouwt in 1813 met Jantien Berends Popken (Yde). Hier komen er vier kinderen, waarvan er twee vroegtijdig overlijden.

Douwe Jans

Douwe Jans trouwt in 1813 met Hiltje Geerts (Boekes) uit Foxwolde. Ze belanden uiteindelijk op de Ring 15. De originele boerderij stamt volgens het opschrift met ijzeren letters dat op de achterzijde van de boerderij hing uit 1824. Dit opschrift is bij de verbouwing in 1955 door mijn ouders verwijderd.
Zijn enige dochter Roelfien Douwes Douwes trouwde in 1843 met Lucas Hindriks Stel, geboren te Lieveren, ze gingen daar ook wonen (op de huidige zuidesch 2). Na de dood van Douwe Jans (in 1856) zijn zij de boerderij op de Ring gaan bewonen.
Samen hebben ze vier zonen, de eerste drie zijn geboren in Lieveren, de jongste in Foxwolde (mogelijk nog in het oude huis van JJ Douwes).

Zie hier het deel van de stamboom van Douwe Jans.


Deel uit de Roggegelden van Roden 1809, belasting over de opbrengst van land (Rogge, haver)
Hierin worden Hendrik en Douwe Jans samen vermeld, als meijer (huurder) van Henderikus Krijthe.
(Bron R11)