0

Lucas Stel

Na de dood van vader Hindrik Lucas Stel krijgt Jan Cruims de voogdij over Lucas. De vriendschap tussen mijn opa en de kinderen van deze broer (Annie Stel) die ondertussen waren geboren en opgroeiden was ook erg goed. Mijn opa schijnt creatief en erg muzikal geweest te zijn, hij speelde ook heel mooi citer.

Mijn opa Lucas trouwde met mijn oma Janna Berends in 1922. De Berendsen kwamen oorspronkelijk uit Onnen en waren rond de eeuwwisseling verhuisd naar het Oosteinde (nu nummer 15), kadastraal E54, aan (nu) de weg naar de Wheehorst.

Nadat ze trouwden is zijn broer Jan Cruims verhuisd (naar Roderwolde), waarna mijn opa en oma er met zijn tweeen bleven wonen. Hier werden eerst hun dochter Janna en later mijn moeder Alberdina geboren.

Lucas was lid van het bestuur van Waterschap Leutingewolde van 1922 tot 1942.

... en mijn oma

Na het overlijden van mijn opa in 1942, in oorlogstijd dus als gevolg van TBC, bleef mijn oma, toen 52 jaar oud, alleen achter met haar twee kinderen en dat was erg zwaar. Volgens mijn moeder had mijn oma toen wel een knecht, Luink Luinge. Deze is later getrouwd met Trientje Hagenauw, haar ouders woonden naast ons op de Ring 17.

In 1947 verhuisde oma Janna Stel naar de Leeksterweg in Roden, maar de boerderij bleef in eigendom en werd verpacht aan de familie Hagenauw (zie ook de foto). Dit duurde tot ca 1955.

Zie hier het deel van de stamboom van Lucas Stel.

Positie van woning van Berends aan het Oosteinde, op de Wheehorst (rond 1860).
Rechts het Peizerdiep.


Deel van de akte van voogdij


Zoeken van een knecht in 1941


1942: Overlijdensadvertentie van Lucas Stel


1942: Stelen van hammen van weduwe Stel


Leutingewolde 31 rond 1940:
Janna en Alberdina bij de pomp.