Lucas Stel

Na de dood van vader Hindrik Lucas Stel krijgt Jan Cruims de voogdij over Lucas. De vriendschap tussen mijn opa en de kinderen van deze broer (Annie Stel) die ondertussen waren geboren en opgroeiden was ook erg goed. Mijn opa schijnt creatief en erg muzikal geweest te zijn, hij speelde ook heel mooi citer.
Hij las en studeerde ook (vertaalde) boeken van de christelijke filosoof Charles Spurgeon, in de richting van de bevindelijk gereformeerden.

Mijn opa Lucas (Nederlands Hervormd rond 1920) trouwde met mijn oma, Janna Berends uit Onnen.
Het Berends-gezin kwam uit Onnen in 1918, mijn oma was toen 28 jaar. Ze verhuisden naar het Oosteinde (Roden 95, nu nummer 15), kadastraal E54, aan (nu) de weg naar de Wheehorst. Hun oudeste dochter Alberdina bleef in de ouderlijke boerderij in Onnen wonen. Mijn oma was toentertijd Gereformeerd.

Nadat ze trouwden in 1922 is Lucas' broer Jan Cruims verhuisd (naar de Hoek 3 in Roderwolde), waarna mijn opa en oma er met zijn tweeen bleven wonen. Hier werden eerst hun dochter Janna en later mijn moeder Alberdina geboren.

Lucas was lid van het bestuur van Waterschap Leutingewolde van 1922 tot 1942.

... en mijn oma

Na het overlijden van mijn opa in 1942, in oorlogstijd dus als gevolg van TBC, bleef mijn oma, toen 52 jaar oud, alleen achter met haar twee kinderen en dat was erg zwaar. Volgens mijn moeder had mijn oma toen wel een knecht, Luink Luinge. Deze is later getrouwd met Trientje Hagenauw, haar ouders woonden ernaast op de Ring 17.

In 1947 verhuisde oma Janna Stel naar de Leeksterweg (nu nr 18)in Roden, maar de boerderij bleef in eigendom en werd verpacht aan de familie Hagenauw (zie ook de foto). Dit duurde tot ca 1955.

Zie hier het deel van de stamboom van Lucas Stel.

Plaats van woning van Berends aan het Oosteinde, op de Wheehorst (kaart rond 1860).
Rechts het Peizerdiep.


Deel van de akte van voogdij


Zoeken van een knecht in 1941


1942: Overlijdensadvertentie van Lucas Stel


1942: Stelen van hammen van weduwe Stel


Leutingewolde 31 rond 1940:
Janna en Alberdina bij de pomp.