Mijn jeugd

Mijn moeder ontmoette mijn vader, zoon van een boer op De Haar te Marum. Toen mijn moeder en mijn vader trouwden, in 1955, betrokken ze gedrieen de boerderij van mijn oma: mijn oma kwam op de boerderij erbij in wonen.

Het huis was echter in slechte staat en werd grotendeels gerenoveerd en verbouwd, zoals het nu eigenlijk nog steeds is. Mijn oma kreeg een eigen aparte slaap / woonkamer in het voorhuis en mijn ouders runden de boerderij.

Ons gezin

Ik en mijn broer Johan en zus Jannie zijn hier, op Leutingewolde 31, geboren, mijn jongste broer Heiko als enige op Leutingewolde 34 (Ring 23).
Rond de geboorte van mijn oudste broer Johan woonden mijn ouders vanwege de verbouwing in een woonwagen die tijdelijk naast het huis stond. Vanwege de extreme kou zijn ze toen tijdelijk naar het huis van mijn oma aan de Leeksterweg verhuist.

Onrendabel

Alhoewel de boerderij was verbouwd, was het boeren erop niet gemakkelijk. Het aantal koe-plaatsen was beperkt (tot een stuk of 20). Het grootste nadeel was het ontbreken van land direct rondom de boerderij, sterker nog: de stukken land waren erg gefragmenteerd over de achterliggende landen, zodat je de hele dag aan het rijden was.
Verder "geerden" veel stukken ook nog eens, voornamelijk in de Bolmert en Goltboorn, d.w.z. ze liepen taps toe en waren daardoor lastiger te bewerken.

Er is gepoogd in 1964 om de boerderij te verkopen, als zijnde een object voor recreatief gebruik, vlak bij het Leekstermeer. Mijn ouders zouden dan de boerderij van mijn pake op De Haar bij Marum kunnen overnemen, maar de mogelijke koper kreeg de financiering niet rond.

In de begintijd, ik denk tot ca 1966, had mijn vader nog geen tractor, alleen maar een trekpaard: een erg sterke, maar ook wispelturige Belg.

Zie hier het deel van de stamboom van mijn ouders.
De boerderij rond 1965.


Advertentie 1964: aanbod woning
Bron De Telegraaf


De boerderij 2014